vrijdag 4 oktober 2013

Hoe ouder, hoe beter?

Hoe ouder de wijn, hoe beter hij smaakt. 

Toch? Al jarenlang denken mensen dat oudere wijn lekkerder is dan wanneer je hem binnen een maand opdrinkt. Maar of dit nou echt waar is, is nog de vraag. Deze week is het wijndiner van Van Spaandonk. Dus wat weetjes over het rijpen van wijnen is nooit mis. 


Verschil tussen de wijnen

Er zit wel verschil in het langer bewaren van rode wijn, witte wijn en rosé. Witte wijn bewaren is heel slecht voor de kwaliteit. De frisheid en fruitigheid gaat er dan juist vanaf, en die frisheid is precies de reden waarom je witte wijn hebt gekocht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de wijnen die je in de supermarkt of slijterijen koopt, moeten zo snel mogelijk worden gedronken. Het liefste binnen twee jaar en rosé zelfs binnen een jaar. Rode wijnen kunnen vaak iets langer mee. 
  • 90% van de rode wijn kan niet lang bewaard worden. 
  • 95% van de witte wijn kan niet lang bewaard worden. 

 

Hoe rijp je?

Maar hoe weet je nou of je hem moet laten rijpen of niet? Kijk in de winkel op het etiket naar hoe oud de wijn al is. Voor een witte wijn kun je het beste de meest recente fles kopen. Witte wijnen en rosé wil je namelijk fris en fruitig hebben. Bij de rode wijnen daarentegen moet je iets beter opletten. Ook daar kun je vaak het beste de meest recente fles kopen. Behalve bij de duurdere wijnen zoals bijvoorbeeld Pinot Noir en Bordeaux. Deze hebben langer de tijd nodig om op dronk te komen. Hier kun je dus beter de oudere flessen van kopen. 

 

Bepaalde manier

Als je dan je wijn wilt laten rijpen, moet je dat natuurlijk wel op een bepaalde manier doen. De wijn moet in stilte en in het donker liggen. De temperatuur mag niet lager dan 14 graden zijn en niet hoger dan 18 graden. Ook is het een aanrader om de wijn op een plek te leggen waar het niet veel beweegt, zoals langs een drukke straat waar het veel dreunt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten