woensdag 16 oktober 2013

Bellydance

Buikdans, meer dan erotiek
 
Misverstand
Er zijn een paar misvattingen over buikdans. Eentje daarvan is dat veel mensen denken dat buikdans erotisch van aard is en alleen bedoeld is om mannen te verleiden. Vrouwen in de landen van herkomst dansten altijd op feesten en familiegelegenheden, waarbij ze altijd gescheiden waren van de mannen. In sommige culturen is het nog steeds gebruikelijk dat vrouwen apart van de mannen dansen. In Bollywood films wordt buikdansen vaak wel als een erotische dans gezien. Hierdoor is het misverstand ontstaan.
 
Vrouwenpower
Buikdansen is goed voor lichaam en geest. En wat veel mensen niet weten is dat buikdans een komende bevalling makkelijker kan maken, omdat je je bekken veel traint. Het maakt de bevalling lichter. Ook kan het bekkenklachten verminderen. 
Vruchtbaarheid, innerlijke kracht en gezondheid staan centraal bij buikdansen. Voor alle powervrouwen onder ons is er 8 november een workshop Bellydance bij Nieuwe Nobelaer door buikdanseres Badra Falak!Wat is buikdans?
Maar wat houdt buikdans nou precies in? De term buikdans of bellydance is niet helemaal juist, omdat je met je hele lichaam danst en niet alleen met je buik. De term oriëntaalse of oosterse dans is daarom beter, omdat de oorsprong daar ligt. Buikdans is een combinatie van spiercontrole en ontspanning. Lichaamsdelen worden geïsoleerd, zodat ze los van elkaar vloeiend kunnen bewegen. De vrouwelijke vormen worden hierbij benadrukt. Ook voor mannen bestaat buikdans. Het gaat dan vooral om de spierisolatie, waarbij de aandacht op de bewegende lichaamsdelen wordt gevestigd. Buikdans kun je solo beoefenen, maar ook in groepen.
 
Ontstaan
De buikdans of oriëntaalse dans is een dansvorm uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Wanneer deze dansvorm precies is ontstaan, is niet helemaal bekend. Er wordt verondersteld dat de dans al meer dan 5000 jaar oud is, maar concrete bewijzen zijn er niet. Het verhaal gaat dat priesteressen en latere tempeldanseressen mythologische verhalen uitbeelden met hun dans. Later is deze dans via zigeuners over heel de wereld getrokken. Door de eeuwen heen zijn allerlei dingen toegevoegd aan de dans, doordat elke cultuur zijn eigen draai er aan gaf. Daarom bestaat de buikdans tegenwoordig uit een verzameling van stijlen en bewegingen uit verschillenden landen en culturen. Een mysterieuze dans die je mooie lichaam benadrukt! We zien je graag 8 november bij de workshop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten