donderdag 7 maart 2013

Boven de 55 en op muziekles, lukt dat nog wel?

Wim van Berkel op accordeon
Veel ouderen hebben de lang gekoesterde wens om muziek te maken, een nieuw instrument te leren bespelen, of de draad weer op te pakken. Toch is er vaak terughoudendheid omdat ze bang zijn dat het door de leeftijd niet meer lukt. Niets is minder waar. Wim van Berkel, docent accordeon en keyboard bij Nieuwe Nobelaer, legt uit waarom het op latere leeftijd nog heel goed mogelijk is om een instrument te leren bespelen.

Wat is het verschil tussen een oudere en jongere leerling? Wim: “Ouderen leren iets langzamer dan jongere mensen, maar zijn wel heel gemotiveerd. Ze vinden het leuk om thuis te oefenen en veel met hun instrument bezig te zijn. Dat werpt vruchten af.”

Zijn er ook beperkingen?
“Natuurlijk kunnen er fysieke beperkingen zijn. Zo zijn ouderen wat minder soepel in de vingers en kunnen ze moeite hebben met de spreidstand bij snaar- of toetsinstrumenten. Daar moet je als docent rekening mee houden, meer tijd nemen voor de oefeningen. En een goede zit- of stahouding helpt natuurlijk ook. Ik zou zeggen: laat je vooral niet tegenhouden door mogelijke lichamelijke ongemakken, dit kan in de praktijk erg meevallen. Bovendien is plezier belangrijker dan virtuositeit.”

Hoe is het voor de docent om les te geven aan een oudere leerling?
“Dat is erg prettig om te doen, omdat dit vaak de meest gemotiveerde leerlingen zijn. Ouderen weten goed wat ze willen en kunnen dat ook duidelijk maken. Verder vind ik het leuk dat ze veel liedjes kennen, dus ook liedjes van vroeger.”

Bij Nieuwe Nobelaer start op 26 maart een cursus Accordeon en Keyboard voor 55+ in een groepje.

Waarom in een groep?
“Omdat het gezellig is, het sociale aspect is ook belangrijk. Bovendien kunnen we de cursus dan voor een zeer aantrekkelijke prijs aanbieden.”

Is het direct noodzakelijk om een instrument aan te schaffen?
“Nee, wij kunnen bemiddelen bij de huur van een instrument. Kijk eerst of het bevalt voordat je tot aanschaf overgaat.”

Heb je nog een advies aan ouderen met de wens om muziekles te nemen?"Stel je verwachtingen niet té hoog in en zet plezier voorop."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten