maandag 4 maart 2013

In de ban van het Babyconcert


Baby's genieten van Luistergoed


Magische ervaring

Wij zijn nog steeds een beetje betoverd door de babyconcerten van Mathilde Castro van Muziekcentrum Luistergoed. Niet alleen wij trouwens, ook BN de Stem sprak van een magische ervaring. Vooraf waren we erg benieuwd. Want ja, een concert voor baby’s, wat moet je je dáár bij voorstellen? Nu zijn we helemaal ‘om’ en overtuigder dan ooit: ook voor de allerkleinsten is cultuur hartstikke waardevol.

Collega Claudia Verlind zag wat er gebeurde met de baby’s tijdens het concert. “In het theatercafé was het nog een drukte van belang. De allerjongste bezoekers brabbelden er flink op los en een enkele baby liet een klein huiltje horen. We werden uitgenodigd om onze schoenen uit te trekken en niet meer te spreken (zingen mocht eenmaal binnen overigens wel)."

Kippenvel

"De kleintjes werden stuk voor stuk op muzikale wijze ontvangen door de bedenkster van het concept, Matilde Castro. Zij zingt de naam van de bezoekertjes, waardoor de baby’s in een soort flow terecht komen. Het drukke gekwebbel en gebrabbel sloeg direct om in een serene stilte. Je zag de kindjes ontspannen in de armen van hun ouders. Heel bijzonder…echt een kippenvelmoment!”

Voor ons theater was het nieuw om zo’n jonge doelgroep over de vloer te hebben. Om het zo knus mogelijk te maken voor de kleintjes, moesten we iets anders verzinnen dan de standaard tribune en een podium. 


Zichtbaar genieten

Claudia: “Om de benodigde sfeer te creëren was er een soort tent opgezet. Met een warm kleed op de vloer en rijstpapieren lampen aan het plafond die afgesteld waren op de tonen van de muziek. Het licht stond zacht en er lagen kussentjes op het kleed om op te zitten. De livemuziek kwam van de vijf muzikanten die om de open tent heen liepen. Af en toe werd er een bezoekertje toegespeeld. Dan zag je die oogjes groter worden en kleine vuistjes die naar het instrument reikten. De kinderen genoten zichtbaar, en waren zelfs na het concert nog volledig rustig en ontspannen. Het kan haast niet anders dan dat muziek een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling.”

Mathilde Castro weet de kleintjes te boeien


Achtergrond


Wil je meer achtergrondinformatie over de babyconcerten, kijk dan eens op www.luistergoed.nl. Mathilde Castro gaat daar dieper in op het pedagogische gedachtegoed achter de voorstelling. Wat wij van haar leerden:

- Muziek kan kinderen helpen bij het uiten van emoties: muziek maakt immers emoties los.
- Muziek helpt bij het opbouwen van sociale, zintuiglijke, motorische en cognitieve vaardigheden. Op de website www.muziekmaaktslim.nl lees je hier meer over. Het goede is dat het ook nog eens wetenschappelijk is aangetoond!
- Baby’s worden geboren met een bepaalde aanleg voor muziek. De eerste drie jaren zijn het belangrijkst voor het ontwikkelen van deze aanleg.
- In momenten van stilte nemen de kleintjes de muzikale informatie tot zich. Daarom is stilte heel belangrijk.
- Beetje open deur maar ook actieve stimulans en deelname van de ouders is essentieel voor de muzikale groei van het kind.

Muziek op Schoot

Binnenkort organiseert onze afdeling Kunsteductatie een Lenteworkshop Muziek op Schoot. Baby's vanaf 4 maanden kunnen al meedoen met hun (groot) ouder of oppas! Verder natuurlijk ook dreumessen, peuters en kleuters. Wil je op de hoogte blijven over waar en wanneer dit plaatsvindt, stuur dan even een mailtje of kijk regelmatig op www.nieuwenobelaer.nl.


Door: Neeltje Scheepers

1 opmerking:

  1. Op 14 mei is er weer een Muziek op Schoot workshop, genaamd Sing In! Hierbij gaan ouders en kleintjes zingen maar ook klappen, meedeinen en muziek maken. Geef je snel op!
    http://www.nieuwenobelaer.nl/agenda/13/05/24/sing-in-workshop#.UYI-I8XLCZQ

    BeantwoordenVerwijderen