woensdag 27 februari 2013

Vergeten Groenten terug van weggeweest

Op 26 februari hield onze bibliotheek een lezing over ‘Vergeten Groenten’. Wat denk je? Uitverkocht! De belangstelling voor deze gouwe oudjes was massaal. 

Hoe zou dat komen? Wat zijn vergeten groenten en wat kun je ermee? Waar koop je ze? Voor iedereen die de lezing gemist heeft, hier nog wat weetjes in de blog. 
 • Vergeten groenten zijn niet echt vergeten natuurlijk, anders wisten we niet meer dat ze er nog zijn. Wel zijn het groenten die heel veel mensen niet meer kennen en dus ook niet op het menu zetten. 
 • Soms raakten deze groenten ‘vergeten’ doordat ze beperkt houdbaar waren, of dat de structuur niet lekker aanvoelde in de mond. Een voorbeeld hiervan is de Brave Hendrik: de dikkere voorloper van spinazie. 
 • De bereiding kostte soms veel tijd: nog een reden voor vergetelheid. 
 • Als je vergeten groenten op je menu zet, ga je een stuk kleurrijker eten! Denk aan gele bietjes en paarse aardappeltjes. 
 • Typisch vergeten groenten zijn: huttentut, boomspinazie, brave hendrik, pastinaak, aardpeer, hertshoornweegbree, molsla, oersla, luie wijvenboon en het heilig boontje.  

Het heilig boontje 

Tijdens de beeldenstorm vond een slimme pastoor een ideale verstopplek voor zijn katholieke zilver. Hij begroef het in de tuin en plantte daarop witte bonen. Wonderlijk genoeg stond er toen op alle boontjes een afbeelding van een engel! Geen blijvende trouwens, bij de bereiding vervaagt de afbeelding. 

Bekijk een filmpje van Lammert van het Historische Groentehof die vertelt over dit boontje. Meer interessants lees je op de website www.vergeteneten.nl.

Populair

Nu slow cooking weer populair is, vinden mensen een langere bereidingstijd geen probleem. Daardoor zijn sommige vergeten groenten weer terug in beeld. Ook nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken (of eigenlijk oude) speelt een rol. Daarnaast willen veel mensen gevarieerder eten en gaan op zoek naar groenten die je niet in de supermarkt kunt kopen. Genoeg redenen dus voor een herwaardering!

Waar kopen?

In de supermarkt zijn ze beperkt verkrijgbaar. Je kunt er natuurlijk wel naar vragen. Kijk eens bij je eigen groenteboer of op de (biologische) markt. Ook zijn er webwinkels die vergeten groenten verkopen. Een ander idee is ze zelf kweken in een moestuin of lid worden van een vereniging. Nog gezellig ook!

Recept

Nee, dit wordt geen kookblog maar een typisch vergeten groenterecept delen we graag. (te vinden in het Vergeten Groentenboek van Marianna Buser).

Bietensalade met witte bonen

Nodig: 2 rode en 2 gele bietjes, witte bonen (potje of gedroogde bonen), rode wijnazijn, extra vergine olijfolie, knoflook, gedroogde basilicum, gedroogde tijm, zout en versgemalen peper.
Bereiden: warm de bietjes in de oven op 180 graden (elk verpakt in aluminium folie). Laat ze afkoelen en schil ze, snijd ze dan in blokjes. Meng ze met witte bonen (potje; maar kan ook met gedroogde bonen).

Maak de marinade met 6 eetl rode wijnazijn, 12 eetl extra virgine olijfolie, 3 tenen knoflook geperst, 1 el gedroogde basilicum, 1/2 el gedroogde tijm, zout en versgemalen peper.

Meng de marinade goed en meng daarna de bieten en witte bonen erdoor. Laat zeker een uur in de koelkast intrekken.

Serveer met uitgebakken (biologische) speklapjes en met gekookte aardappels (bv pommes ratte in de schil). 

Variatie: zonder bonen en dan als salade bij een bonen/lam schotel (met heilige boontjes)


Door: Neeltje Scheepers

2 opmerkingen:

 1. In samenwerking met de bibliotheek en het Regionaal Archief West-Brabant organiseerde Jan uten Houte deze lezing mede voor haar leden.
  De lezing werd gegeven door Lammert Neervoort, ervaren gids (vrijwilliger) uit de Historische Groentehof in Beesel.

  Bij een lezing zijn altijd veel vrouwen aanwezig, maar er kwamen dit keer opvallend veel mannen. Waarschijnlijk moestuin-mannen, want de door de Groentehof meegebrachte zaden kregen veel belangstelling.

  De zaal was vol met 70 vooraf aangemelde luisteraars.
  Naast toelichting op gebruik en teelt, plaatste Lammert de groenten ook in de geschiedenis en vertelde hij over het verschil in eetgewoonten tussen arm en rijk. Leuk was, dat hij het publiek erbij betrok door vragen te stellen en gewassen als gele wortel en paarse aardappel rond te laten gaan.

  Interessant waren ook de verhalen over de herkomst van namen, zoals heilig boontje en Warmoesstraat.
  Tijdens de pauze kreeg iedereen een stukje appelgebak, gemaakt met het oude appelras Notarisappel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig om te lezen. Zelf verbouw ik sinds enkele jaren weer vergeten groenten maar het "heilig boontje" is nieuw voor mij. Misschien toch een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen