vrijdag 22 februari 2013

Een bandwedstrijd brengt je band verder!

Binnenkort vindt Doe Maar Vet plaats, de vetste bandwedstrijd van Noord-Brabant.

Data: 1, 8, 15 en 22 maart. Poppodiums Joost van Rijckevorsel vertelt wat meedoen aan een bandwedstrijd oplevert.

Wat wil je bereiken?

Band(wed)strijd, contest, clash of hoe je het ook wil noemen, er zijn er veel en de meeste beginnende bands krijgen ermee te maken. Heb je daar als band iets aan, of word je gewoon gebruikt voor een gratis biertje? 

Het antwoord daarop is niet zo simpel en begint bij de band zelf. Wat wil je bereiken? Gewoon lekker spelen, ervaring opdoen, bekend worden, een cd uitbrengen, op een groot podium spelen? De antwoorden bepalen de keuze, want er zijn diverse soorten bandstrijden.

Zie door de bomen het bos

Regionale festivals zoals Popelucht en Breda Barst programmeren veel lokale en relatief onbekende bands. Via de bandwedstrijden maken ze selecties uit het grote aanbod aan bands. De prijzen bestaan uit optredens op mainstage of co-stages. Commerciële bandwedstrijden zoals Clash of the Coverbands leveren meestal geen prijs op. Je kunt er met een beetje eigen aanhang wel meerdere optredens mee scoren en je komt vrij gemakkelijk een keer op een echt groot podium, zoals 013 of de Effenaar te staan. Daarnaast zijn er bandwedstrijden waar uitsluitend studiotijd of een cd productie valt te winnen. Tenslotte zijn er ook wedstrijden die overduidelijk alleen maar tot doel hebben om een kroeg of zaaltje gevuld te krijgen met zo min mogelijk kosten, en je de titel “Masters of café Den Tinus 2013” op kunnen leveren.

Allemaal niks mis mee, zolang je als band maar de keuzes maakt die bij je doelen passen. Als echte live band heb je niet zo veel aan een studio opname en café Den Tinus is waarschijnlijk geen highway to Lowlands.

Is het leuk, levert het wat op en geeft het wat als je niet wint?

Als je een bandstrijd gekozen hebt die bij je band past kan het heel leuk en leerzaam zijn. Je speelt vaak voor meer, en ander publiek dan je eigen vrienden en kennissen. Je ontmoet andere bands, leert om snel op te stellen, werken met podiumcrew en technici en je kunt er een hoop nieuwe contacten opdoen. Uiteindelijk is natuurlijk maar 1 winnaar, maar dat wil echt niet zeggen dat de rest slecht is. Het niveau van een Bandstrijd als Doe Maar Vet is best hoog en de jury moet nu eenmaal een keuze maken. Als je een positieve indruk maakt op het podium val je op bij scouts ( die er echt wel vaak komen kijken) en kun je je fanclub flink uitbreiden. Er zit ook een vervelende keerzijde aan. Als je het echt verknalt kan een youtube filmpje je lang blijven achtervolgen. Daarnaast worden er in de regel geen vergoedingen gegeven en kost het je dus geld om mee te doen.

Hoe zit dat met de jury?

De beoordeling bij bandwedstrijden is altijd een fors discussiepunt en niet geheel ten onrechte. Soms is er maar 1 jurylid die gewoon eruit pikt wat hem van pas komt. Vaak worden bands heel technisch beoordeeld terwijl er live optredens te winnen zijn. Vriendjespolitiek is ook niet vreemd. Je moet het dus een beetje treffen, maar als je dit weet kun je het ook gebruiken om je kansen te verhogen. Stel je vriendelijk en behulpzaam op, zonder kapsones en probeer uit te stralen dat je goed weet wat je doet. Besteed in de oefenruimte niet alleen tijd aan je muziek, maar ook aan je act. Als er iets leuks te doen is op het podium blijven mensen kijken en gaan meedoen, terwijl ze bij een stel “zoutpilaren” met hun rug naar je toe gaan staan, al ben je nog zo goed. Een jury is hier meestal erg gevoelig voor. Gelukkig zijn de meeste jury’s wel capabel, maar bovenstaande tips geven een beetje extra, en dat kan net genoeg zijn om dat ene puntje meer binnen te slepen.

Tips 

Buiten wat hierboven al genoemd is zijn er nog wat punten waar je echt op moet letten en de allerbelangrijkste nogmaals:
 • Kies een bandstrijd die bij je doelen en ambities past, anders wordt het een grote teleurstelling. Leg de lat niet te hoog, neem de tijd om te groeien.
 • Ben snel en zorgvuldig. Lever gevraagde informatie snel en op de gevraagde manier in. Programmeurs krijgen duizenden aanvragen per jaar en gaan echt niet op zoek naar jouw contactgegevens of op internet zoeken naar jouw liedjes als ze een cd vragen. Aan wachten hebben ze ook een hekel, het programma moet af en dat kan ook zonder jouw band.
 • Zet ook altijd je (mobiele) nummer en bandnaam op een demo cd. Ze raken nu eenmaal makkelijk kwijt van het hoesje.

Stop dit stuk in je bagage en succes in de strijd!


Door: Joost van Rijckevorsel

2 opmerkingen:

 1. Goeie tips. De meeste weet je als band wel, maar goed om zo op een rijtje te zien. Blijkt toch wel dat je beter weet wat je wilt bereiken, dan zomaar ff voor de lol meedoen. Maar met een avondje fun en een pot bier is ook niks mis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Misschien dat je ook wat aan de andere berichten op deze blog hebt ;)

   Verwijderen